Noma - världens bästa restaurang!

Förra helgen tog vi oss en gourmetweekend till Köpenhamn, tre stjärnkrogar på ett dygn skulle avverkas. Fredagkväll började vi med restaurang Herman, som har en stjärna i Guide Michelin. Maten och servicen var fantastikt bra, vi sa att Noma får nog jobba hårt för att toppa detta. Tyvärr glömde vi båda våra telefoner (=kamera) så det bidde inga bilder. Men Herman rekomenderas verkligen för ett besök då det är ganska lätt att få bord jämfört med Noma som är fullbokat månader i förväg.
Så på lördaglunch var det dags för besöket på Noma som har två stjärnor och för några veckor sedan blev utsedda till världens bästa restaurang, lite nervösa var vi båda av någon konstig anledning. Nivån sattes redan när vi anlände i taxin, när en servitör håller upp entredörren så fort bilen stannade, väl inne så möttes vi av ca 8-10 servis och minst lika många kockar som hälsade oss välkomna. Kändes lite konstigt, blyg svensk som man är.
Väl till bords tog vi varsin fördrink (jag skumpa och frugan kallpressad äpplemust), redan då började rätterna trilla in, kock efter kock kom in hälsade fint och satte ner ett litet "drinksnack". Sammanlagt fick vi sju olika saker innan vi ens fått menyer, vi bara satt helt stumma av all snygg mat som trillade in.
Efter lite förhandling valde vi sju-rättersmenyn (inte 12 rätter som jag ville). Jag tog vinpaket och frugan "jos-paket", även här imponerade Noma inte bara med perfekt matchade viner utan också med egen pressade joser och safter. Väldigt imponerande med joser som passade väldigt bra till maten (tex lingon och granjos!!).
Lyckades ta några bilder också, nu har ju Iphone inte den bästa kameran men det blev ok i alla fall. Noma har en helt egen matlagningsstil där alla råvaror finns att hämta i norden (NOMA = NOrdisk MAt)
Första snackset, havtorn "läder" med syltade rosenblad.
coolaste snackset, rädisor med ÄTBAR jord och krasseskum. Bara att dra upp dom ur krukan och dippa i jorden(!)
Snyggaste snackset, Örtsandwich med rökt färskost och vinägerpulver.
Konstigaste snackset, "äppleskiver" (danska munkar) fyllda med syltad gurka och någon finsk rökt fisk!
Konstigt men gött.
efter alla snacks kom en aptitretare (!), Halmbakade betor marinerade i lökaska , friterade maltbollar och ängsyra buljong.
Torkade pilgrimsmusslor med nässelmarinerat korn och bläckfiskjos.
Hav på Noma, pocherat ostron med strandörter, pepparot och syltade fläderbär.
Den här rätten kom in i varsin stor gryta och när locket öppnades var den fylld med stenar och alger och i mitten låg ostronet, doften av hav var rätt cool.
Gös med strandkål och "stjälkar", sellerikräm, örter och sås på brynta gösben.
Bästa och snyggaste rätten, enkelt och galet gott.
Sylatde rotsaker med bakad oxmärg, örter och blommor samt smörad fläsk och dragonbuljong.
Köttbestick på Noma!
Oxkind bakad i 72grader i 24 timmar med brässerad endive, päron, ängsyrakräm och citronverbena.
Selleriis med hyvlad selleri, frusen rotsellerikräm och citronmellis. Fräscht, annorlunda och gött.
Obs! Dessert!!
Sista rätten (puh!)
Glass på gammeldansk med mjölk i texturer (torkad och karamelliserad) samt harsyra.
Till kaffet serverades lite godis, gräddbollar, potatischips doppade i choklad och fänkålfrön och sist rökt kola som serverades i märgben!
Hela måltiden var en fantasktisk upplevelse och den bästa jag har upplevt. När vi var på Noma för tre år sedan var vi ok nöjda, men nu har dom höjt allting väldigt mycket, perfekt service och väldigt annorlunda mat där råvaran smakar som den ska och inte är dödad av massa konstiga kryddor.
Om ni får chansen är det bara att boka ett besök och få en sjuk gastronomisk resa...
På lördagskvällen hade vi ju bokat ett besök på Kiin-Kiin, en thairestaurang som fick en stjärna i vintras. Mycket trevlig restaurang, roligt med fine-dining med thaimat. Vissa rätter var väl inte helt hundra, men allt som allt en prisvärd och annorlunda stjärnkrog.
Nu känns det som det dröjer ett tag till nästa stjärnkrogsbesök men Noma kommer sitta kvar länge i minnet.

Kommentarer
Postat av: Therese

Jösses vilken härlig helg och vilken mat! Ser helt fantastiskt ut!



Massor av lycka till imorgon! Se till att ha roligt första halvan och var inte för ivrig. Och när du springer Avenyn upp är det bara att njuta av alla applåder och hejarop. Kommer gå kanonbra!



:)

Therese



PS. Såg målsättningen för nästa år. Härligt att höra, då blir det fortsatt många träningspass även efter Varvet... :)

2010-05-21 @ 23:28:11
URL: http://www.springtherese.blogspot.com
Postat av: jocke

snyggt kul och se innan jag ska dit

2011-05-15 @ 23:20:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0